Orol skalný

14. dubna 2008 v 19:17 | Martina |  vtáky

O orlovi

Predstavte si, že sedíte na vrchole vysokej hory a pozeráte z tej výšky do diaľav... Vyšli ste tam nie preto, aby ste pozerali na špičky svojich topánok, ale aby ste sa kochali výhľadom do diaľok. A tak vidíte dolinu pod sebou, i ďalšie vrchy vyčnievajú z hmly. Svet Vám leží pri nohách a v tej chvíli ste jeho neohrozeným pánom...
A v tom zbadáte, že nie ste sami. V povetrí je malá čierna bodka, ktorá sa k vám približuje. Je čoraz väčšia, až sa napokon premení na ozajstného kráľa - áno, je to orol. Deň čo deň rozprestiera svoje krídla, plachtí vo výšinách a sleduje krajinu pod sebou - ako ozajstný kráľ. Tak je, aj mnohé kráľovské rody mali orla v erbe ako symbol moci, odvahy a slobody.
Prijmite naše pozvanie na stretnutie s orlom skalným, skutočným kráľom nielen slovenského povetria.
Orol skalný - AQUILA CHRYSAETOS
Čeľaď: jastrabovité Accipitridae, Rad: sokolotvaré Falconiformes
Patrí medzi vrcholových predátorov. Orol skalný je jedným z 10 druhov orlov vo svete. Na Slovensku hniezdia ešte ďalšie 3 druhy a to orol kráľovský Aquila heliaca, orol krikľavý Aquila pomarina, orol malý Hieraetus pennatus a ďalšie 2 druhy sa nepravidelne vyskytujú (orol stepný Aquila rapax a orol hrubozobý Aquila clanga).
Orol skalný je najväčším predstaviteľom rodu. Samec váži od 3 do 4,5 kg a oveľa väčšia samica od 3,5 do 6,5 kg. Rozpätie krídiel majú od 190 do 240 cm. Dĺžka tela je 75 až 90 cm.

Poznávanie v prírode

Je to mohutný tmavohnedý dravec so zlatožltým perím na temeni hlavy. Chvost je dlhý, dospelé jedince ho majú hnedosivý, mladé pri koreni biely. Biela farba sa u mláďat vyskytuje aj v krídlach. Zobák je čiernosivý, hákovitý a veľmi ostrý. Silné nohy má orol zarastené perím až po prsty. Hlas mláďat znie ako kiak - kiak, hlas dospelých orlov je kli - kli - kli a je výrazne hlbší.
mľádˇa dospelý orol

Výskyt vo svete


Výskyt orla skalného v Európe
Orol skalný sa vyskytuje na všetkých kontinentoch severnej pologule. Na území našej krajiny i celej Európy, s výnimkou Iberského poloostrova (Španielsko a Portugalsko), sa vyskytuje poddruh Aquila chrysaetos chrysaetos. Jeho hniezdiská sa nachádzajú skoro v celej Európe, cez Britské ostrovy, Škandináviu, rozsiahle nížiny východnej Európy po Karpaty, Balkán i Alpy. Okrem Európy sa vyskytuje aj v západnej Ázii až po Altajské pohorie.
Ako na Slovensku, tak i v strednej Európe je orol skalný zriedkavým druhom. Početnosť európskej populácie je okolo 5500 párov.
Hlavnými európskymi hniezdiskami tohto druhu sú:
  • Španielsko 1200 - 1260 párov
  • Nórsko 700 - 1000 párov
  • Švédsko 550 - 750 párov
  • Veľká Británia 400 párov
  • Horské oblasti Álp (Švajčiarsko, Francúzsko, Rakúsko) okolo 1000 párov
V menšom počte sa vyskytuje v Bielorusku (40-50 párov) a Nemecku (45-50 párov)).
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 sisa (sb) sisa (sb) | Web | 14. dubna 2008 v 19:32 | Reagovat

ahoj na mojom blogu je diplom pre new sb ty si uz starsie ale diplom odomna si nemala takze je aj tvoj kukni sa

2 Martina majitelka blogu Martina majitelka blogu | 14. května 2009 v 15:59 | Reagovat

ahoj mas skaredy bblog

3 agames agames | E-mail | 28. ledna 2011 v 11:28 | Reagovat

:-!  :-!  :-P  :-x  :-?  8-O  O_O  [:tired:]  [:tired:]

4 Juraj Juraj | E-mail | 19. dubna 2015 v 11:45 | Reagovat

[2]:Dobry pacia sa mi Vase obrazky a chcem si niektory kupit.
Prosim poslite mi vas kontakt.
Tu je moj 00421-944188777
Juraj Kocis
Dakujem

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama